En kur mod kirkelige konflikter

21/04 2021

Fælles ’mission, vision og værdier’ er afgørende for en arbejdsplads. Det gælder også i kirkens regi. En del sognekirker slås efter sigende med forskellige former for konflikter. Bl.a. et østjysk sogn præges angivelig af gamle, ødelæggende stridigheder.

En person fra dette sogn har for nylig peget på noget vigtigt: ’Jeg tror, en stor del af løsningen kan være at få genskabt fokus på en fælles vision om, hvorfor vi er kirke’.

Konflikter og samarbejdsproblemer kan opstå alle steder. Hvor mennesker skal arbejde sammen, kan holdninger, temperamenter og traditioner støde sammen og give problemer.

Der findes ingen lette løsninger på komplicerede problemer, men ’en fælles vision’ er afgørende for et samarbejde og en arbejdsplads – også for kirken.

Har det enkelte sogn eller folkekirken som helhed ’en fælles vision om, hvorfor vi er kirke’? Er der fællesskab om og fælles forståelse af, hvad opgaven er, og hvad der skal formidles til mennesker? Eller er det også her, skoen trykker? Opstår konflikter, bl.a. fordi det er blevet helt urimeligt uklart, hvad folkekirken egentlig er fælles med sig selv om – også når det gælder det helt grundlæggende: Hvad tror vi?

Hvad er en gudstjeneste? Hvad er kristendom? Hvem er Gud? Hvor fokus og centrum er klart og tydeligt, er der en chance for, at noget af dampen går af diverse små og store konflikter. Derfor er et af kodeordene: Hold fokus.

Måske skulle hvert menighedsråds- og personalemøde begynde med en bibel-tekst, et afsnit fra Luthers lille katekismus, en bøn og en salme – i en klassisk form og inkluderende atmosfære.

F.eks. kunne man begynde med bibel-ordene om at ’have det samme sind, som var i Kristus Jesus’ – og så senere synge om, at ’kærligheden, hjertegløden, stærkere var her end døden; heller giver du end tager, ene derfor dig behager korsets død i vores sted.’

Så er der måske ikke med ét løst op for alle konflikter. Men der er gjort noget for at holde fokus på kirkens og troens inderste centrum – og dét er altid afgørende for kirkens liv og (sam)arbejde.

Kristian S. Larsen
cand.theol.,
formand for Kirkelig Samling om Bibel og Bekendelse