En julecollage

12/12 2023

En julecollage

Præst og forfatter Henrik Højlund har skrevet en kort bog med 18 refleksioner over Juleberetningen fra Lukasevangeliet kapitel 2. I hans velkendte ’snakkende’ stil får vi gode og inspirerende tanker, der giver åndelige perspektiver på de forskelle detaljer i afsnittet. Højlund kommer vidt omkring med eksempler fra dagligdagen og historiske hændelser, og han henviser også til bidrag af forskellige forfattere, for eksempel nævner han forskellige julesalmer. Af samme grund passer titlen godt til bogen. For det er en julecollage med lidt af hvert omkring inkarnationsunderet.

I forordet henviser han til en pudsig oplevelse med en mor, der som ikke-kristen derfor ikke ville pynte op med nisser til jul! Mit gæt er at bogen i høj grad er tænkt for kirkefremmede danskere, for det ville den egne sig fint til. Derfor er bogen også en oplagt gaveide. Bogens format og de forskellige billeder malet af Højlund understreger konceptet. Fordi juleevangeliet er så velkendt, egner den sig godt til lidt dybere refleksioner for de mange.

Det fremstår uklart, hvorfor der lige er 18 refleksioner. Det svarer jo hverken til hver dag i adventstiden eller juletiden, så det må være op til den enkelte, hvordan den bruges. Jeg vil dog anbefale juletiden, for adventsaspektet fylder ikke meget i bogen. Refleksionerne er også ret forskellige i længde. Selvom de ligner andagter, er bogen derfor mindre egnet til den daglige husandagt. Det er ærgerligt at Højlund og/eller forlaget ikke har tilpasset collagen til kirkeåret. Den kristne julefejring er i disse år meget under pres, hvor både kirke- og kulturkristne i større og større grad mister fornemmelsen for adventstiden og julens helligdage. Her kunne collagen sagtens have hjulpet mennesker på vej, men i stedet bidrager den til højtidens folkelige ’kaosfejring’. I en bog, som ellers fokuserer på inkarnationen, fastholdes vi på det abstrakte, indadvendte plan.

For os, der gerne ville grave et spadestik lidt dybere, savner jeg desuden henvisninger til de mange kilder, der bliver nævnt og brugt i bogen. For de mange gode tanker lægger bestemt op til at arbejde videre.

Peter Nissen
Afdelingsmissionær og præst

En julecollage – Da himlen rørte jorden
Henrik Højlund
88 s. 149,95
Lohse 2023