I sit billede skabte han dem
Om kvinder og Guds godhed
Kathleen Nielson
LogosMedia, Fredericia 2024
208 sider, 199,95 kr.
Denne bog præsenteres som et forsøg på at læse ud af Bibelen, hvorfor, hvordan og hvilke forskelle Gud i sin kærlighed har lagt ind i forskellen mellem mænd og kvinder. Det er der kommet en udmærket bog ud af – en bog, der i alt fald på overfladen svarer på, hvad Bibelen siger om kvinder.
Der forsøges igennem bogen at følge en bibelsk kronologi for emnerne. Dvs. kvinden ses som skabt på andenpladsen, ses som falden, ses med det livsvilkår og den krop, der er givet. Der kommer mange fine detaljer frem undervejs, hvor der drøftes det at være en fars beskyttede datter, en ægtemands forsvarede hustru, en røvet kvindes situation som ”taget til ægte” i forhold til hedenske folkeslags vold og voldtægt mod egne og andre kvinder. Der skrives om det at have svangerskabsevne som en kvindelige identitet – på bibelsk grundlag – ligesom det at opleve overgangsalderens forandringer. Der skrives også om at stå i skyggen af – og alligevel tage ansvar, når manden svigter. Alt sammen med fine bibelnære betragtninger.
Bogen slutter med også at drøfte kvindens kald og rolle i kirken. K. Nielson gengiver da loyalt en forståelse, som har overtaget hovedforståelsen i presbyterianske og pietistisk-lutherske kirker. Det er John Pipers forståelse af, at Bibelen rummer 3 former for profeti. Piper forklarer (på basis af Wayne Grudems arbejde fra 90’erne) profeti som
1) den sande, Gudgivne verbalinspirerede profeti i Skriften selv som den ultimative profeti.
2) en modsat rettet antikristelig profeti fra det menneskelige hjerte, der på ingen måde taler sandt om Gud og mennesket.
3) at Ny Testamente rummer en nådegave-profeti som en ”spontan, persongivet åbenbaring fra Helligånden til at oplære, opmuntre, forsikre, styrke og vejlede menigheden – men ikke nødvendigvis fri for at være opblandet med menneskelige fejl” (1).
Nielson nævner ikke, at det, Grudem og efterfølgende Piper gør, er at indføre en ny forståelse, der er inspireret af de karismatiske strømninger i 90’erne. Den nye forståelse indfører den 3. brug af profeti og bryder med både reformet og luthersk forståelse af profetisk tale. Den forståelse har indtil da været præget af det, der kaldes cessationisme (ophørt), forstået sådan, at de ekstraordinære nådegaver kan og vil Gud bruge, hvor han skønner det til evangeliets fremme, men at de ellers er ophørt med apostlenes død – og Helligåndens virke i den troende er at virke troen og levendegøre Kristus for den enkelte. Grudem/Piper skaber med den 3. form for profeti en ny åndelighed, for pludselig kan og skal den 3. profetiske form i funktion i kristnes profetiske tale. Der finder både Piper og K. Nielson plads til, at kvinder kan udleve et kald til en taletjeneste i en rolle i kirken. Hun kan af gode grunde ikke vide, at det hun fremlægger i indhold fra Piper, i realiteten er en parallel til det, vi kan læse hos Helge Pahus i bogen ”Velkommen Helligånd” fra 1973 – altså fra den karismatiske bevægelse, før W. Grudem/J. Piper formulerede det. Set i det perspektiv bliver talen om profetisk nådegave til en løftestang til at bryde op i den tjenesteorden, som den kristne kirke har levet efter Guds Ord igennem århundreder.
Det udfordrende der er også, at Nielson både selv står – og bruger kvindelige bibelfortolkere – som lærere i at forstå Skriften ret i roller, der går langt ud over, hvad hun her åbner for. Dermed er det svært at se hendes løft af kvinder i kirken som andet end en åbning og selvlegitimering af den rolle, hun selv står i – også selv om hun end ikke dækker sig selv fuldt ind.
Set med lutherske øjne er der to vinkler, der er med og alligevel ikke er med.
Bogen adresserer sig måske til kristne kvinder – måske ikke. I indledningen nævnes, at Nielson tager en forudsætning i Skriftens autoritet og troværdighed til tro og liv – og at læseren måske deler den samme forudsætning. På sin vis er den et forsøg på at overbevise kvinder om, at Gud er god i sin skabelse af mennesket som to køn – uanset troens forudsætninger. Derved kommer bogen også til at få en uklar rolle i forhold til, om den fører kvinder og mænd ind under Guds lovmæssige orden for menneskelivet, som det er synd ikke at leve efter – eller om det er til erkendelse af Guds sindelag for den kristne som Guds gode vilje at leve i. Denne skelnen mellem hhv. 2. og 3. brug af loven – og lov og evangelium henligger i det uvisse.
Ligeså savnes helt markant en forståelse for tale om at være i kald og stand. Der kredses enkelte steder om den varme grød – især i afsnittet om at være på andenpladsen – men ingen steder eksplicit. Da bogen er udgivet til et luthersk marked i Danmark, ville det være en klar fordel, om det havde været med (havde nok krævet en luthersk medforfatter), fordi forståelsen af livet som et kald med etiske pligter og at livets tilstande/stillinger rummer bestemte kald og tjenester på Guds vegne er væsentlige elementer i oplæring af både kvinder og mænd i dagens kristenhed. Gene E. Veith har med sin datter, Mary Moerbe, skrevet en solid bog om det.
Derfor – med visse forbehold – en god bog at læse sammen med et par lutherske om samme emne (2).
Anmeldt af Knud W. Skov
Note 1) John Piper er amerikansk teolog og præst i den reformerte baptist-tradition, nu 77 år. Wayne Grudem er amerikansk teolog og tidl. Research Professor of Theology and Biblical Studies at Phoenix Seminary og leder for afdelingen for systematisk og bibelsk teologi på Trinity Evangelical Divinity School.
https://www.desiringgod.org/articles/the-new-testament-gift-of-prophecy. Som modsvar læs f.eks.:
https://www.gfcto.com/articles/theological-issues/grudems-view-of-nt-prophecy ; https://www.thegospelcoalition.org/themelios/article/it-all-depends-upon-prophecy-a-brief-case-for-nuanced-cessationism/ og ikke mindst at læse Luthers kommentar til Galaterbrevet kap. 4,6: http://www.lutherdansk.dk/Galaterbrevet%204/Martin%20Luther%20-%20Galaterbrevet%203,%2019.htm#_Toc233214399
Note 2) Et par forslag til at læse mere om kald og stand:
Veith, Gene E.: Hellig hverdag, LMBE/LogosMedia 2011
Moerbe, Mary J. & Veith, Gene E.: Family Vocation, Crossway 2012
Heins, Adrian D.: Hello my name is single, CPH 2014